Cant connect to Watchmon 4


HUGE range of batteries & accessories at www.batteryhookup.com 5% coupon "POWERWALLS"

The-J-Man

Member
Joined
May 2, 2017
Messages
260
Greetings everyone,

I have received my Watchmon 4 in the mail a couple of days ago and I have now finally found some time to play with it.

There was a piece of paper on it saying I need to update the firmware first so I downloaded the toolkit software, plugged in the Watchmon 4 with USB but I simply cant connect to it.

I tried installing the teensy usb driver but it says the driver is all ready present.
The big LED close to the USB port and the one to the right side of the watchmon are both solid red.


In my devices it shows up as CP2102 USB to UART Bridge Controller. Clicking on it reveals it has no driver. And again the Teensy Driver installer says its all ready present.

Am I missing something?

Have the same issue on 2 different pc's, oh and on the other one it doesnt even show up in the devices



cheers
 

The-J-Man

Member
Joined
May 2, 2017
Messages
260
mike said:
Regarding the driver, does it show a yellow icon or anything odd in the Device Manager? To open the Device Manager, click Start > Run and type devmgmt.msc.

Hi mike,

yeah it hasCP2102 USB to UART Bridge Controller under the Other devices section and a yellow ! icon. Opening it it says under Device Status "The drivers for this device are not installed. (Code 28)


There are no compatible drivers for this device.


To find a driver for this device, click Update Driver."

Using the Update driver box doesnt find anything anywhere.

In the toolkit software when I click on Connect it shows me the COnnection Selector. I can select USB, then Comm Port Auto. Clikcing connect does nothing and I cant enter anythign into the Sytem ID field or any of the other fields.
btw, running windows 10
 

The-J-Man

Member
Joined
May 2, 2017
Messages
260
brwainer said:
According to this, depending on the PID programmed into the adaptor, it will either work with windows update for drivers or you have to download them manually. https://www.silabs.com/community/in...ntry.html/2016/12/30/downloading_cp210xd-ek07 Can you make sure your computer is up to date, and then install manually if it isnt picked up?

Thanks for the help.
I installed it manually and it does get recognised properly in the device manager
I can go into the watchmon toolkit software, into the connection selector and chosse COM3.
But thats as far as I get. Cant enter any details below.

Watchmons Big LED goes green a few times just after plugging it in. Thats new.
 

hbpowerwall

Administrator
Joined
Oct 7, 2016
Messages
2,067
did you receive firmware update?
 

FilipII

New member
Joined
Mar 11, 2018
Messages
12
Recieved mine yesterday, I have the exact same problem, also tried two computers and manually installed the drivers. No connection at all...
 

rtgunner

Member
Joined
Jan 14, 2018
Messages
101
FilipII said:
Recieved mine yesterday, I have the exact same problem, also tried two computers and manually installed the drivers. No connection at all...

Got mine yesterday also... same problem... Email from Batrium says to wait for an email from Bruno before using...

Here is quote from Batrium email:

"When many of you start receiving your starter kits, please wait till you receive the invite from Bruno with the link to the installer and documentation.If you are having significant difficulty (check the yet to be emailed link). Just a reminder we can also provide one-on-one support using tools such as Teamviewer to see your session and help resolve any problems."
 

The-J-Man

Member
Joined
May 2, 2017
Messages
260
FilipII said:
Recieved mine yesterday, I have the exact same problem, also tried two computers and manually installed the drivers. No connection at all...

rtgunner said:
FilipII said:
Recieved mine yesterday, I have the exact same problem, also tried two computers and manually installed the drivers. No connection at all...

Got mine yesterday also... same problem... Email from Batrium says to wait for an email from Bruno before using...

Here is quote from Batrium email:

"When many of you start receiving your starter kits, please wait till you receive the invite from Bruno with the link to the installer and documentation.If you are having significant difficulty (check the yet to be emailed link). Just a reminder we can also provide one-on-one support using tools such as Teamviewer to see your session and help resolve any problems."

Oh yes true!!! forgot about that email. I guess that solves the problem them.
need to wait :)
 

hbpowerwall

Administrator
Joined
Oct 7, 2016
Messages
2,067
Yes postage happened VERY fast - just wait for the email and I'll make Jaron aware of this thread.
 

Sergio Rodrigues

New member
Joined
Feb 7, 2018
Messages
2
rtgunner said:
FilipII said:
Recieved mine yesterday, I have the exact same problem, also tried two computers and manually installed the drivers. No connection at all...

Got mine yesterday also... same problem... Email from Batrium says to wait for an email from Bruno before using...

Here is quote from Batrium email:

"When many of you start receiving your starter kits, please wait till you receive the invite from Bruno with the link to the installer and documentation.If you are having significant difficulty (check the yet to be emailed link). Just a reminder we can also provide one-on-one support using tools such as Teamviewer to see your session and help resolve any problems."

Me too ... same .. can't upgrade firmware :huh:
 

rtgunner

Member
Joined
Jan 14, 2018
Messages
101
one cell test set seems to be working...

image_ouryxt.jpg
 

The-J-Man

Member
Joined
May 2, 2017
Messages
260
rtgunner said:

got the email today about all the new stuff and i installed the new software, upgraded the firmware in the watchmon 4 (which worked so that is good!). but the connection selector screen still doesnt seem to work or maybe im doing it wrong.
interesting thing to note on the support document in the photos the software is version 1.0.31.6 while installed i have 1.0.31.0...... hmm
 

rtgunner

Member
Joined
Jan 14, 2018
Messages
101
if you installed 1.0.30 uninstall it from the batrium menu and install version 1.0.31.6 that's the one you want
 

The-J-Man

Member
Joined
May 2, 2017
Messages
260
rtgunner said:
if you installed 1.0.30 uninstall it from the batrium menu and install version 1.0.31.6 that's the one you want

but 1.0.31.0 is the newest one i find on the website and the updater doesnt show me 1.0.31.6 either. Where did you get it from?


image_fommjw.jpg
 
Top