Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Batrium Timeout problem
#1
My Watchmon 4 is now experiencing a timeout problem.  It is not receiving from the Longmon's.  I have checked all the wiring on the Longmons and I have tried doing a Longmon/Cellmon Network test.  But there seems to be no communication between the Watchmon and the Longmons.  The red transmit light is on but the green receive light is not on the Watchmon.  All of the Longmon's green lights are on but they do not flash any indicating message being sent. If anyone has any suggestions on this please advise.
Reply
#2
Test for a low voltage cell section, if one cells longmon gets under ~2V they stop talking
If the cells voltages are all OK, try reducing the loop of the longmons by bridging some out, eg unplug some longmons & connect the comms cable past to the next one up, etc.
Eg instead of normal loop Watchmon > C1 > C2 > C3 > C4 > C5 > C6 > C7 > C8 > Watchmon,
try Watchmon > C2 > C3 > C4 > C5 > C6 > C7 > C8 > Watchmon
or maybe Watchmon C4 > C5 > C6 > C7 > C8 > Watchmon, etc
until you isolate the faulty part (cable, connector or longmon itself).

See this article:
https://support.batrium.com/article/27-h...a-watchmon
Running off solar, DIY & electronics fan :-)
Reply
#3
Thanks, I tried reducing the network down to just one last night (the first one) ....and that pack is not low voltage. It is 3.75 ....as all of the others are at this time. That did not cure the problem.
Reply
#4
What did you do when this happened? If you replace the first node and for instance run the 2nd node? Dont forget that when you change the chain you NEED to resync it with the proper amount of longmons. If you dont do that it wont work properly. With that said the green should turn on if your wirings are done and it have signal

Please recheck the wiring a 3rd time.
The Ultimate DIY Solar and build place
YouTube / Forum system setup / My webpage  Diy Tech & Repairs

Current: 10kW Mpp Hybrid | 4kW PIP4048 | 2x PCM60x | 83kWh LiFePo4 | 10kWh 14s 18650 |  66*260W Poly
Upcoming: 14S 18650~30kWh | Automatic trip breakers, and alot more
Reply
#5
I wanted to tidy up all the wiring in the battery case.  So I shut the whole system down and did just that.  This process did consist of pulling each Longmon communication cable, tidying up the wiring and then plugging it all back in.  It did not consist of disconnecting the Shunt from the Watchmon itself, but did require disconnecting the communication cables from the CMU and plugging them back in.  Reconnecting the whole communication network between the Longmon's was done starting at the lowest cell, without the Watchmon itself being powered.  I then powered it back up after the whole network had been reconnected.  And then I got a timeout error.  I tried doing a network test but got nothing back.  I cannot resync because there is no communication between the Watchmon and the network.

So I then started checking all the wiring.  It makes sense that it is the wiring but I continuity checked all the cables and everything checks out fine.

I will once again go through all the wiring.  I wonder if it might be technically OK to just loop the whole communication of the Watchmon's transmit and receive together and bypass the network in total to verify if the Watchmon itself has a problem.  But I do not want to do anything that will harm the Watchmon while I pursue this.  

Also, I cannot find exactly what the reset button on the Watchmon does on Batrium's website.  I assume it resets everything back to the factory settings in the Watchmon's internal memory?  And I don't know how that could affect this communication problem but I could try that as well.
Reply
#6
Just try with 1 longmon attached and nothing else and crosscheck all wiring for that.

Thats where I would start on wiring issues. Can you give us an image how it looks?
The Ultimate DIY Solar and build place
YouTube / Forum system setup / My webpage  Diy Tech & Repairs

Current: 10kW Mpp Hybrid | 4kW PIP4048 | 2x PCM60x | 83kWh LiFePo4 | 10kWh 14s 18650 |  66*260W Poly
Upcoming: 14S 18650~30kWh | Automatic trip breakers, and alot more
Reply
#7
(08-18-2019, 03:56 PM)daromer Wrote: Just try with 1 longmon attached and nothing else and crosscheck all wiring for that.

Thats where I would start on wiring issues. Can you give us an image how it looks?
Yes ....what kind of image are you looking for ?  A photo?  Or a screen shot?  Of what exactly?  Thanks ...Richard
Reply
#8
Another option perhaps if you make no progress with the interconnections ...

Reply
#9
A picture of the wiring.
The Ultimate DIY Solar and build place
YouTube / Forum system setup / My webpage  Diy Tech & Repairs

Current: 10kW Mpp Hybrid | 4kW PIP4048 | 2x PCM60x | 83kWh LiFePo4 | 10kWh 14s 18650 |  66*260W Poly
Upcoming: 14S 18650~30kWh | Automatic trip breakers, and alot more
Reply
#10
Ok ....here are some photos.  I pulled the CMU off the back of the battery case so I could a better picture.  The wiring on Watchmpn is down to bare bones ...just the Shunt and the CMU cable.  Watchmon is power by the USB.

I thought about a factory reset but I have not done it yet.  A question comes up about the reset button on the Watchmon itself .... is that just a factory reset for the internal Watchmon memory as well?  Meaning it does he same thing ....or something extra compared to the factory reset in the software?




Reply


Who read this thread?
28 User(s) read this thread:
hbpowerwall (08-23-2019, 02:24 AM), Redpacket (08-22-2019, 10:14 AM), cadric (Today, 12:43 AM), Garry Lauder (09-04-2019, 07:02 AM), Riplash (08-19-2019, 11:49 PM), neowolf (09-03-2019, 01:29 PM), chuckp (08-19-2019, 05:33 PM), Wolf (08-23-2019, 01:46 AM), kevinjaye (09-11-2019, 03:57 AM), OffGridInTheCity (08-23-2019, 02:33 PM), juanjo57 (08-22-2019, 08:27 AM), 3xtr3m3 (08-18-2019, 04:49 PM), berthfield (08-21-2019, 03:29 AM), Dala (08-20-2019, 07:36 AM), Headrc (08-23-2019, 12:36 AM), daromer (08-23-2019, 05:00 AM), Sean (08-23-2019, 08:44 AM), Korishan (08-22-2019, 01:24 PM), PAF (08-19-2019, 06:46 AM), jdeadman (08-23-2019, 02:52 AM), wim (08-23-2019, 06:48 AM), Geek (08-23-2019, 05:49 AM), Jon (08-22-2019, 10:48 PM), Azuria (08-22-2019, 01:20 PM), CarelHassink (08-22-2019, 03:01 PM), HughF (08-23-2019, 05:16 AM), gpn (08-19-2019, 02:17 AM), peterpopper222 (08-22-2019, 02:06 PM)

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)