Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem with 48 Volt 1000 Watt Rear Hub Ebike Controller
#1
Hello,

I recently bought a 48 Volt 1000 Watt Rear Hub Ebike kit. After mounting and traying it around for few times, everything was fine.
After few km the controller switched off. I thought first that it was the battery because after unplugging and plugging again the battery, the bike worked for few seconds, but it was not. I changed the battery and I had the same problem. I changed BMS from 20 A to 40 A in the case was a BMS current problems, but still not working. It seems it switches off when there is a big lead to push, like an acceleration or going uphill, it doesn't do that when I lift the bike and let the motor run at its max speed.
Can anymore help?

Thanks a lot

Fatjon
t 1000 Watt Rear Hub Ebike Conversion48 Volt 1000 Watt Rear Hub Ebike Conversion
Reply
#2
20A was definitely not enough, 1000W at 48V is 21A and possibly more at peaks. Personally I wouldn't go under 60A. What battery are you using? The controller specs match with the motor specs?
Sounds like overload protection or massive voltage drops under heavy load. I think battery, controller or BMS (or a combination) isn't up to the job.
Korishan likes this post
Reply
#3
If you can, try to measure the voltage of the packs when under load. Also, if possibly, measure the amp draw under the same conditions.

You could probably just take and strap the wheel to a bench so it doesn't turn. That way you can test it under load without needing to ride it, or have the bike go all KITT on ya Tongue
Proceed with caution. Knowledge is Power! Literally! Cool 
Knowledge is Power; Absolute Knowledge is Absolutely Shocking!
Certified 18650 Cell Reclamation Technician

Please come join in general chit-chat and randomness at https://discord.gg/c7gJ5uA
(this chat is not directly affiliated with SecondLifeStorage)
Reply
#4
It was the fuse, very sorry for wasting your time. I wonder how I could get power? I had the fuse on the negative wire that goes on the BMS, but this one was still giving me power.
Reply
#5
If the fuse would be doing its job then it would trigger under load and you won't be able to get any power unless you rewire or replace the fuse. When power was still coming through then the fuse didn't trigger (and probably isn't the cause of your issue) or it fused short which sort of defeats the point of a fuse. Or is it a resettable fuse maybe so it resets when cooling down?
Hannes5613 likes this post
Reply
#6
(06-28-2018, 08:43 AM)tailer Wrote: Hello,

I recently bought a 48 Volt 1000 Watt Rear Hub Ebike kit. After mounting and traying it around for few times, everything was fine.
After few km the controller switched off. I thought first that it was the battery because after unplugging and plugging again the battery, the bike worked for few seconds, but it was not. I changed the battery and I had the same problem. I changed BMS from 20 A to 40 A in the case was a BMS current problems, but still not working. It seems it switches off when there is a big lead to push, like an acceleration or going uphill, it doesn't do that when I lift the bike and let the motor run at its max speed.
Can anymore help?

Thanks a lot

Fatjon
t 1000 Watt Rear Hub Ebike Conversion48 Volt 1000 Watt Rear Hub Ebike Conversion

Hello Fatjon, 

I think I bought the same bike controller. I haven't build my full battery pack yet and have been using the lawnmower battery. My controller has a dropout at 40V which is easy to draw down to under heavy load. I suspect that when using high current you are causing a voltage drop and the controller is shutting down to protect itself. The condition remains until a power on reset, that is you unhook it and reconnect and it works. 

I agree with the other users - you need some more power. (same as me).

Jeremy
Reply
#7
A 20A chinese BMS to a 1kW ebike kit wont do it long run. A controller that like that can easily peak 40A or more. A chinese BMS is rated at 2x what it can do. You should atleast have a 60A chinese BMS on that one to play it safe.

When the BMS sense high current, and it will on startup when it peaks, the bms will shut down the power to the system or just burn out!

A bms will send through some power even when it triggered but not enough to run. You can see voltage when not loaded with anything.
The Ultimate DIY Solar and build place
YouTube / Forum system setup / My webpage  Diy Tech & Repairs

Current: 10kW Mpp Hybrid | 4kW PIP4048 | 2x PCM60x | 83kWh LiFePo4 | 10kWh 14s 18650 |  66*260W Poly
Upcoming: 14S 18650~30kWh | Automatic trip breakers, and alot more
Reply


Who read this thread?
59 User(s) read this thread:
newone972 (11-26-2018, 09:31 AM), yoeri_w (08-04-2018, 02:16 PM), pharyn (07-25-2018, 09:23 AM), gurucaleb (08-11-2018, 08:31 PM), MrDobby (07-12-2018, 01:07 PM), Gregor Scott (08-17-2018, 08:28 PM), banrobertkaroly (07-23-2018, 02:46 PM), w0067814 (08-18-2018, 11:01 AM), Lennyz1988 (08-23-2018, 02:20 PM), EP3R-T (07-06-2018, 05:19 PM), Riplash (08-18-2018, 06:35 PM), Andy-of-Leicester (08-27-2018, 04:45 PM), JDish (09-15-2018, 12:40 PM), Desoxyribose (08-24-2018, 12:09 AM), Hannes5613 (09-05-2018, 12:56 PM), lordxenu (10-24-2018, 02:00 PM), Heinz (11-25-2018, 11:26 AM), IkerTronic (11-04-2018, 02:01 PM), Bayyn (10-25-2018, 12:31 PM), powellste (10-28-2018, 08:43 PM), mimkinetic (09-15-2018, 12:27 AM), singlecell (09-18-2018, 07:24 AM), Enaz (09-24-2018, 10:37 AM), Leipi35 (12-01-2018, 10:33 AM), evfromwest (08-19-2018, 08:34 AM), Beholder (08-21-2018, 10:49 AM), lj516 (08-17-2018, 03:18 PM), Jeremy Morris (08-17-2018, 01:50 PM), tailer (07-09-2018, 10:46 AM), YAW (06-29-2018, 09:43 PM), Joel (09-12-2018, 04:42 AM), Geek (08-20-2018, 01:30 AM), Dennis Van Hoek (09-12-2018, 09:46 AM), BlueSwordM (06-28-2018, 04:48 PM), watts-on (08-18-2018, 09:20 AM), jdeadman (08-20-2018, 01:01 AM), ozz93666 (06-28-2018, 11:02 AM), Franky Beuselinck (08-28-2018, 12:08 PM), PAF (06-28-2018, 03:07 PM), Korishan (08-18-2018, 03:54 PM), Joaquinsfy (10-14-2018, 07:44 PM), mike (08-20-2018, 01:01 PM), daromer (08-18-2018, 08:44 AM), floydR (08-18-2018, 02:59 PM), hookemdevils22 (06-29-2018, 05:26 PM), DarkRaven (08-18-2018, 12:58 PM), Redpacket (08-18-2018, 12:49 PM), Crimp Daddy (07-10-2018, 05:02 PM), Dala (08-21-2018, 05:56 PM), rodagaster (08-18-2018, 06:01 AM), EGOksy (08-18-2018, 08:30 PM), Roland Domke (06-28-2018, 09:24 AM), cat23 (07-04-2018, 05:39 PM), brwainer (08-18-2018, 12:55 PM), spinningmagnets (06-28-2018, 11:01 PM), BoomBoomShroom (11-13-2018, 02:14 PM), Charly144 (06-28-2018, 09:59 AM), Ste Collister (07-12-2018, 08:06 PM), hbpowerwall (09-04-2018, 02:42 AM)

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)